3DSecure (3D Secure Code)

A 3D Secure a kötelező kártyaadatok megadásán túl egy egyszer használatos kóddal biztosítja a kártyabirtokos védelmét visszaélésekkel szemben. Használata egyszerű, a vásárlónak mindössze egy mobiltelefonra van szüksége.

A vásárló a kártyaadatok megadása után kiválasztja a fizetést. Ennek hatására a vásárló átkerül saját bankja hitelesítő oldalára, ezzel egyidőben pedig egy véletlenszerűen generált, egyszerhasználatos, egyedi kódot is kap. A kód jellemzően SMS-ben érkezik vagy a bank mobilalkalmazásán keresztül (amennyiben a vásárló használ banki alkalmazást). A fizetés csak a kód megadása után teljesül.

Megjegyzés:

3D Secure használata esetén a vásárló két alkalommal kerül átirányításra a vásárló a fizetés kiválasztása után a kereskedő oldaláról a fizetési szolgáltató oldalára kerül, ahol megadja a kártyaadatokat a kártyaadatok megadása után megkapja az egyedi kódot és átkerül bankja hitelesítő oldalára, ahol beírja az egyedi kódot

Az egyedi kód egyszerhasználatos és csak rövid ideig, jellemzően 5-15 percig érvényes. Amennyiben a kódot a vásárló nem adja meg mielőtt az lejár, a vásárlást újra kell kezdeni. Ezért ha a kód rövid időn belül nem érkezik meg a vásárló új kódot igényelhet. Erre a kód megadására szolgáló banki felületen van lehetőség.

Előfordulhat, hogy új kód igénylése után megérkezik az eredeti kód is. Ilyen esetben a vásárlónak az újonnan igényelt kódot kell megadnia. Ez jellemzően az utoljára megérkezett kód.

Megjegyzés:

A 3D Secure használatához a vásárlónak mindenképpen rendelkeznie kell mobiltelefonnal, ellenkező esetben nem tudja hitelesíteni a tranzakciót.

Hagyományos, nyomógombos mobiltelefon esetén a hitelesítés SMS-ben érkező kóddal lehetséges. Okos telefon használata esetén az SMS-en kívül a bank mobilalkalmazása is alkalmas lehet a kód fogadására.

A kereskedő oldalán a “Verified by Visa” vagy a “MasterCard SecureCode” feliratok jelzik a 3D Secure protokoll használatát. Amennyiben a kereskedő oldala nem támogatja a 3D Secure protokollt, a vásárláshoz csupán a szokásos kártyaadatok megadására van szükség.

Mivel a 3D Secure minden vásárláshoz egyedi kódot generál, használata hatással van az “egykattintásos” (one-click) és az ismétlődő fizetésekre is.

  • Egykattintásos (one-click) fizetésnél a vásárlónak minden egyes tranzakciónál meg kell adnia az adott vásárláshoz tartozó, SMS-ben vagy a banki mobilalkalmazásban érkezett kódot.

  • Ismétlődő (recurring) fizetés esetén, a vásárló csupán az első fizetés alkalmával adja meg az SMS-ben vagy a banki mobilalkalmazásban kapott kódot. Az ezt követő rendszeres terheléseknél a vásárlónak nincs egyéb tennivalója.

Megjegyzés:

A 3D Secure szolgáltatás használata ingyenes, amit a szolgáltatást nyújtó bank automatikusan engedélyez az ügyfelei számára, így azt nem kell külön igényelni.

Amennyiben a vásárló még a 3D Secure protokoll bevezetése előtt járult hozzá az ismétlődő fizetéshez, nem szükséges 3D Secure segítségével visszamenőleg engedélyeznie az ismétlődő fizetést.

American Express kártya esetén a 3D Secure protokoll elnevezése “SafeKey”.