3DSecure (3D Secure Code)

A 3D Secure (vagy 3D Secure Code) a pénzügyi visszaélések megakadályozását célzó megoldás. Fizetés során a 3D Secure a kötelező kártyaadatok bekérésén túl egy egyszer használatos kóddal biztosítja a kártyabirtokos védelmét visszaélésekkel szemben. Használata egyszerű, a vásárlónak mindössze egy mobiltelefonra van szüksége.

A vásárló a kártyaadatok megadása után kiválasztja a fizetést. Ennek hatására a vásárló átkerül saját bankja hitelesítő oldalára, ezzel egyidőben pedig egy véletlenszerűen generált, egyszerhasználatos, egyedi kódot is kap. A kód jellemzően SMS-ben érkezik vagy a bank mobilalkalmazásán keresztül (amennyiben a vásárló használ banki alkalmazást). A fizetést a bank csak az egyszerhasználatos, egyedi kód megadása után kerül hajtja végre.

3D Secure használata esetén a vásárló két alkalommal is átirányításra kerül:

  • a vásárló a fizetés kiválasztása után a kereskedő oldaláról a fizetési szolgáltató oldalára kerül, ahol megadja a kártyaadatokat

  • a kártyaadatok megadása után megkapja az egyedi kódot és átkerül saját bankja hitelesítő oldalára, ahol beírja az egyedi kódot

Az egyszerhasználatos csak rövid ideig, jellemzően 5-15 percig érvényes. Amennyiben a kódot a vásárló nem adja meg mielőtt annak érvényessége lejár, a vásárlást újra kell kezdeni. Ezért ha a kód rövid időn belül nem érkezik meg a vásárló új kódot igényelhet, amire a kód megadására szolgáló banki felületen nyílik lehetőség. Előfordulhat, hogy új kód igénylése után megérkezik az eredeti kód is, ilyen esetben a vásárlónak az újonnan igényelt kódot kell megadnia.

Megjegyzés

A 3D Secure használatához a vásárlónak rendelkeznie kell mobiltelefonnal, ellenkező esetben nem tudja hitelesíteni a tranzakciót. Hagyományos, nyomógombos mobiltelefon esetén a hitelesítés SMS-ben érkező kóddal lehetséges. Okostelefon használata esetén az SMS-en kívül a bank mobilalkalmazása is alkalmas lehet a kód fogadására.


A kereskedő oldalán a Verified by Visa vagy a MasterCard SecureCode feliratok jelzik a 3D Secure protokoll használatát (az American Express a SafeKey elnevezéssel jelzi a 3D Secure protokoll használatát). Amennyiben a kereskedő oldala nem támogatja a 3D Secure protokollt, a vásárláshoz csupán a szokásos kártyaadatok megadásával is végrehajtható.

Mivel a 3D Secure minden vásárláshoz egyedi kódot generál, használata hatással van az egykattintásos (one-click) és az ismétlődő (recurring) fizetésekre is.

  • egykattintásos (one-click) fizetésnél a vásárlónak minden egyes tranzakciónál meg kell adnia az adott vásárláshoz tartozó, SMS-ben vagy a banki mobilalkalmazásban érkezett kódot

  • ismétlődő (recurring) fizetés esetén, a vásárló csupán az első fizetés alkalmával adja meg az SMS-ben vagy a banki mobilalkalmazásban kapott kódot, az ezt követő rendszeres terheléseknél a vásárlónak már nincs egyéb tennivalója, a rendszeres levonások automatikusan teljesülnek azok lemondásáig

Megjegyzés

A 3D Secure szolgáltatás használata ingyenes, amit a szolgáltatást nyújtó bank automatikusan engedélyez az ügyfelei számára, így azt nem kell külön igényelni. Amennyiben a vásárló még a 3D Secure protokoll bevezetése előtt járult hozzá az ismétlődő fizetéshez, nem szükséges 3D Secure segítségével visszamenőleg engedélyeznie az ismétlődő fizetést.