Fizetés dinamikus valutaváltással (DCC)

A dinamikus valutaváltás (DCC vagy Dynamic Currency Conversion) segítségével a nemzetközi vásárlók a saját, jól ismert pénznemükben fizethetnek a kereskedőnek. Ez növeli a vásárló kényelmét mivel a forintról történő átváltás automatikusan történik. Vásárlás során a bankkártyaszám megadása után a fizetési szolgáltató felismeri a külföldi bankkártyához tartozó pénznemet. Ezután a vásárlás összegét a külföldi kártya saját pénznemére váltja át. A vásárló ennek ellenére dönthet úgy, hogy a valuta átváltást inkább a saját bankjára bízza.

A dinamikus valutaváltás előnye, hogy az átváltás árfolyama jellemzően kedvezőbb mint ha a külföldi kártya birtokosa a saját bankjára bízná az átváltást. Továbbá a kereskedő kisebb banki jutalékot fizet az elfogadó banknak a DCC tranzakciók után. A DCC tranzakciók jóváírás végül forintban történik, a fizetéshez használt deviza nemétől függetlenül.

Megjegyzés

Dinamikus valutaváltásra csak Maestro, MasterCard és VISA kártyák használata esetén van lehetőség. Illetve amennyiben a külföldi bankkártya devizanemére a fizetési szolgáltató biztosítja a dinamikus valutaváltás (DCC) lehetőségét.