Fizetőeszköz-regisztrációhoz kötött fizetések

A fizetőeszköz-regisztrációs fizetések használata kényelmesebbé teszi a rendszeres vagy visszatérő vásárlást. Ennek két típusa létezik, közös tulajdonságuk, hogy az első fizetés során a vásárló hozzájárul ahhoz, hogy a fizetési szolgáltató regisztrálja a fizetőeszköz adatait és ezzel megkönnyítse vagy automatizálja a jövőben esedékes vásárlásokat és befizetéseket. Az ismétlődő fizetés szereplői a kereskedő, a vásárló és a fizetési szolgáltató (bank).

A fizetőeszköz-regisztrációhoz kötött fizetések két típusa a következő:

  • fizetés vásárlói kezdeményezésre

  • fizetés kereskedői kezdeményezésre

Figyelem!

Megváltozott az ismétlődő fizetések kezelésének módja! Ennek oka, hogy bevezetésre került az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatásokra vonatkozó irányelv új kiadása, a PSD2 (Revised Payment Services Directive Two), mely a következő változásokat eredményezte:

  • a korábbi eseti hozzájárulást igénylő (One-click) ismétlődő fizetéseket leváltotta a vásárlói kezdeményezésre indított fizetés, más nevén CIT (Customer Initiated Transactions)

  • a korábbi egyszeri hozzájárulást igénylő (recurring) ismétlődő fizetéseket leváltotta a kereskedői kezdeményezésre indított fizetés, más nevén MIT (Merchant Initiated Transactions