Ismétlődő fizetés (One-click és recurring payment)

Az ismétlődő fizetés használata kényelmesebbé teszi a rendszeres vásárlást, ennek két típusa is létezik. Közös tulajdonságuk, hogy ilyenkor az első fizetés során a vásárló hozzájárul ahhoz, hogy a fizetési szolgáltató megjegyezze a bankkártya adatait és ezzel megkönnyítse vagy automatizálja a jövőben esedékes vásárlásokat és befizetéseket. Az ismétlődő fizetés szereplői a kereskedő, a vásárló és a fizetési szolgáltató (bank).

Az ismétlődő fizetésnek két típusa létezik, melyekben a fizetési szolgáltató a következő módon könnyíti meg az ismétlődő fizetést:

  • fizetés eseti hozzájárulással (one-click) - a bankkártya adatainak megjegyzése

  • fizetés egyszeri hozzájárulással (recurring) - a bankkártya adatainak megjegyzése és a rendszeres befizetés automatikus végrehajtása

Megjegyzés

A bankkártya adatait a vásárló böngészőjéhez vagy az okostelefon fiókjához kapcsolódó mobiltárcában (például Google Pay, Apple Pay) is eltárolhatja. Ez szintén kényelmesebbé teszi a vásárlást, de ebben az esetben a bankkártyaadatokat nem a fizetési szolgáltató tárolja.


Fizetés eseti hozzájárulással (one-click vagy egykattintásos fizetés)

Az eseti hozzájárulás (one-click) gyors és kényelmes fizetést tesz lehetővé a visszatérő vásárlók számára. A vásárló az első vásárlás során engedélyezi a fizetési szolgáltató (bank) számára a bankkártya adatainak tárolását. A következő vásárlás alkalmával már elegendő csak hozzájárulni az újabb fizetéshez, amit a vásárló egyetlen kattintással megtehet, nem szükséges újra beírni a bankkártya adatait (innen származik a one-click elnevezés is). Az újabb vásárlásnál, a fizetés indítása után a vásárló többé nem kerül át a fizetési szolgáltató (bank) oldalára mivel a fizetés ilyenkor már a háttérben történik. A fizetés eredményéről a vásárló ezután a kereskedő oldalán tájékozódhat. Az eseti hozzájárulással történő fizetés szereplői a kereskedő, a vásárló és a fizetési szolgáltató (bank).

Megjegyzés

A one-click fizetés kényelmesebbé teszi a vásárlást a bankkártyaadatok megjegyzésével, ugyanakkor a bankkártya terheléséhez a vásárlónak minden egyes esetben ismételten hozzá kell járulnia (innen származik az eseti hozzájárulás elnevezés is).


Fizetés egyszeri hozzájárulással (recurring vagy ismétlődő fizetés)

Az egyszeri hozzájárulás (recurring) a rendszeres időközönként ismétlődő fizetést teszi még kényelmesebbé. A vásárló a kártyaadatok megadásával engedélyezi, hogy a kereskedő a rendszeres fizetés összegét (például előfizetési díj) a megfelelő időben automatikusan levonja. A kereskedő ezután a vásárló külön beleegyezése nélkül vonhatja le a megadott összeget, amikor az esedékessé válik. Ez mindkét fél számára kényelmes, mivel a vásárlónak nem kell észben tartania a fizetés következő időpontját vagy összegét, a kereskedő pedig biztos lehet abban, hogy soron következő fizetés időben megtörténik. Az ismétlődő fizetésre mindaddig sor kerül, amíg a varázsló vagy a kereskedő meg nem szünteti azt. Az egyszeri hozzájárulással történő fizetés szereplői a kereskedő, a vásárló és a fizetési szolgáltató (bank).

Megjegyzés

A recurring fizetés teljesen automatizálja a rendszeres levonásokat, a vásárlónak csupán az első alkalommal kell hozzájárulnia a rendszeres terheléshez (innen származik az egyszeri hozzájárulás elnevezés is).