Kétlépcsős fizetés (preauthorization vagy preauth)

A kétlépcsős fizetés (preauth) során a fizetési szolgáltató első lépésben csupán zárolja a megadott összeget a vásárló számláján, ezzel biztosítva, hogy a megadott összeg a jövőben esedékes terhelés idején is rendelkezésre álljon. A tényleges terhelés vagy a zárolás feloldása csak a kereskedő jóváhagyása után történik meg. A kereskedőnek jellemzően 14-21 napja van a terhelés jóváhagyására, ezután a zárolt összeg automatikusan felszabadul a vásárló számláján. A kereskedő fel is szabadíthatja a zárolt összeget. Ekkor a zárolt összeg néhány munkanap elteltével ismét szabadon hozzáférhető a vásárló számára. A kétlépcsős fizetés szereplői a kereskedő, a vásárló és a fizetési szolgáltató (bank).

A kétlépcsős fizetés előnyös online foglalások esetén vagy abban az esetben ha a kereskedő még nem tudja garantálni a vásárolt termék rendelkezésre állását így megtakarítható a visszatérítés költsége és az azzal járó adminisztráció. A vásárló a befoglalt összeg feloldása után hamarabb férhet hozzá a befoglalt összeghez, mint egy visszatérítés esetében, mely több időt és adminisztrációt vesz igénybe.

Megjegyzés

A zárolt összeget a tényleges terhelésig vagy feloldásáig a vásárló nem tudja máshol elkölteni vagy készpénz formájában felvenni.