Fizikai terminálok (POS)

A fizikai POS terminál a legtöbb üzletből jól ismert eszköz, mely biztosítja az elektronikus készpénzmentes fizetést. A vásárló fizethet közvetlenül kártyával vagy az erre alkalmas okostelefonnal vagy okosórával is. Utóbbi esetben az okostelefonos vagy az okosórás fizetés egy úgynevezett mobiltárcához kapcsolódik.

Kártyás fizetés történhet a mágnes csíkkal vagy kártyán lévő chippel - ilyenkor a kártyát le kell húzni vagy be kell helyezni a terminálba. Ugyanakkor az elmúlt években elterjedt érintésmentes kártyás fizetés is. Okostelefonnal vagy okosórával pedig csak érintésmentesen lehet fizetni.


A fizetés során a fizikai terminál a következő feladatokat látja el:

 • fogadja a kártyát vagy az okostelefon, okosóra jelét

 • továbbítja a kártya vagy mobiltárca adatait hitelesítésre

  • ellenőrzi, hogy a kártya nincs tiltólistán

  • ellenőrzi a kártya lejáratát

  • ellenőrzi a kártyahasználat jogát PIN kóddal

 • tájékoztatja a vásárlót a fizetés állapotáról

 • bizonylatot nyomtat a vásárlásról


A technológia fejlődésével az elmúlt években megjelentek a fizikai terminálok mobil és okos változatai is. A legelterjedtebb fizikai terminál típusok a következők:

 • POS: Ez a fizikai terminál lehet asztali vagy mobil. Mindkét típusnak csatlakoznia kell az internetre a tranzakciók kezeléséhez. Az asztali terminálok vezetékkel, a mobil terminálok SIM-kártyával, mobilinterneten keresztül kapcsolódnak az internethez.

 • mPOS: Ez egy okostelefonhoz vagy táblagéphez kapcsolható mobil terminál. Le tudja olvasni a bankkártyát, billentyűzetén beírható a PIN kód és tájékoztatja a vásárlót a vásárlás állapotáról. Az mPOS vezetékkel vagy bluetooth segítségével csatlakozik az okostelefonhoz, táblagéphez. A vásárláshoz szükséges egyéb feladatokat és az internetes kapcsolattartást a fizetési szolgáltatóval az okostelefon vagy a táblagép végzi el. A kereskedő az okostelefonra vagy táblagépre telepített alkalmazásba írja be a vásárlás összeget. Fizetés után az alkalmazás a nyugtát SMS-ben vagy e-mailben is elküldheti a vásárlónak.

 • SmartPOS: Ezek az okos terminálok egyesítik magukban az okostelefonok rugalmasságát a hagyományos POS terminálok funkcióival. A PIN kódot gyakran már érintőképernyőn adhatják meg a vásárlók és népszerű operációs rendszereket, jellemzően Android rendszert futtatnak. Ez lehetővé teszi, hogy a hagyományos terminálokhoz képest egyéb, akár ágazat specifikus feladatokat is ellássanak. Például felajánlhatják a vásárlónak előre meghatározott borravaló hozzáadását az árhoz. Az okos terminálok önmagukban is használhatok, okostelefon vagy táblagép nélkül.

Megjegyzés

Egyes asztali terminálok rendelkeznek hordozható egységekkel is, melyek kényelmesebbé teszik a vásárló számára a fizetést. Például egy étteremben a vendégek az asztaluknál is fizethetnek segítségükkel. Ugyanakkor az ilyen hordozható eszközök nem mobil terminálok, csupán az asztali terminál vezetéknélküli egységei.